line

ОБЛАСТТА

Вода

СЕЛО ЧИФЛИК

Село Чифлик е разположено
на около 750 м. надморска височина, в подножието на средна Стара планина,  в живописната долина на река Бели Осъм. Селото отстои на 15 км югозападно от град Троян и е заобиколено от вековни гори и тучни пасища. Зимата тук е мека, лятото е прохладно а въздухът е кристално чист.

В непосредствена близост до селото
има мощен геотермален извор с дебит 3 000 л/ мин и температура 52 ° С. Водата е подходяща за лечение на дихателните органи, опорно-двигателната система, неврологични, гинекологични и стомашно- чревни заболявания.

line
хижа Козя стена

МАРШРУТИ

Само на няколко километра оттук е
хижа Хайдушка песен. Околностите на хижата предлагат възможности за интересни излети и тя е изходен пункт за много планински маршрути до: хижа Ехо - 4.30 ч., хижа Козя стена - 2.30 ч. , вр. Козя стена (1670м.) - 2.30 ч. и др. 

Хижа Козя стена се намира в
Средна Стара планина, в Троянския дял на Национален парк “Централен Балкан”. В непосредствена близост до нея се разпростират резерват "Козя стена", както и едноименният връх. Разположена на 1562м надморска височина, на самото било на Стара планина, тя е заобиколена от девствена природа и предлага гледки, спиращи дъха.

line
Троян

ГРАД ТРОЯН

Троян е разположен по бреговете на река Осъм,
там, където се сливат нейните два притока. Балканският градец е запазил своето очарование през годините, което се дължи на съхранените архитектурни комплекси с реставрирани къщи в типичния за региона възрожденски стил, и на разкошната природа.

Запазените архитектурни комплекси
в град Троян, музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства, множеството кокетни заведения, възможностите за разходки сред природата привличат почитателите на спокойната почивка

Троянският манастир „Успение Богородично“
е построен на брега на река Черни Осъм, на 10 км от Троян. Основан е вероятно в края на XVI век и към момента е трети по големина в България.

Троян традиционно се свързва и със сливовата ракия,
чийто празник градът чества в края на септември.

© Всички права запазени 2019 | ХАРАБИЙСКИ КЪТ | Изработка ФиУеб ЕООД